Honnan ismerhető fel azonnal a napégés?

A napégés akkut gyulladás, ami a hosszú napon tartózkodás után jelentkezik. Erős bőrpirosodás, valamint a bőr feszülése és felforrósodása jellemzi. Már két napégés is elegendő ahhoz, hogy megnövekedjen a bőrrák kialakulásának a rizikója.


Mire ügyeljünk a gyerekek napvédelme során?

A legoptimálisabb védelem a gyerek számára, ha minél kevesebbet tesszük ki őket a közvetlen napsugárzásnak. A szabadban való játék során a gyerekeket mindig be kell kenni gyerekek számára alkalmas, magas védőfaktorú napvédő krémmel – ami a gyerekek bőrtípusától függően 30 és 50+ védőfaktorú legyen. Javasolt továbbá napszemüveg, kalap, és vékony ruházat viselése. Ha a szülőknek egészséges napozási szokásaik vannak, akkor azt a gyerekek is követni fogják.

Hol hanyagoljuk el leggyakrabban a napvédelmet?

Kirándulások alkalmával, vagy játék közben a kertben, tehát minden olyan esetben, amikor nem kifejezetten napozunk. Sokan abban a tévhitben vannak, hogy az árnyékban biztonságban vannak, és ott nem kell odafigyelni a napvédelemre. Holott, ott is jelentős mértékben éri a bőrt az UV-sugárzás, a fehér fal, a homok, és a víz visszaveri a napsugarakat.

A Nap pozitív hatásai

Mindenkit vidámsággal tölt el, ha a szabadban tartózkodhat. A Nap elősegíti a tüdő oxigén-felvételét, és így pozitívan hat közérzetünkre. Ezek mellett támogatja szervezetünkben a D-vitamin képződését, ami a csontok és a fogak erősödéséhez nyújt segítséget.

Napvédő termékek

A meleg napsugarak fokozzák a jó közérzetet, de emellett rengeteg veszélyt is rejtenek magukban. Abban, hogy optimálisan védeni tudjuk bőrünket a leégéstől, a napvédő termékeknek kulcsszerepünk van. Két fontos hatóanyagot kell megkülönböztetnünk ezekben a készítményekben: a kémiai és a fizikai fényszűrőt. A kémiai fényszűrő átalakítja az erős UV-sugarakat ártalmatlan sugarakká. Attól függően, hogy milyen hullámtartományból alakítja át, lehet UVA-, vagy UVB szűrő.
A fizikai fényvédőkészítmények ásványi mikropigmenteket tartalmaznak, amelyek az előbbivel ellentétben nem szívódnak fel a bőrbe. Nagyon apró részecskékből állnak, melyek a bőrt „fizikailag” lefedik, és a napsugarakat visszatükrözik.

Napozási tanácsok

– A déli órákban kerüljük a direkt napsugárzást! Déli tizenkettő és délután négy óra között a legerősebb a napsugárzás.
– Naponta többször kenjük be bőrünket a bőrtípusunknak megfelelő napvédő krémmel!
– A napsugárzás a vízfelszín alatt is 95%-ban megtartja az intenzitását. Fürdés alkalmával használjon vízálló napvédő krémet!
– A szemünk nagyon érzékenyen reagál a napfényre. Használjon olyan napszemüveget, ami valóban elnyeli az UV-sugarakat, és legalább 99%-ban ellenáll az UV-sugaraknak.
– A napon szervezetünk több folyadékot veszít, mint általában. Fogyasszon a napozás alkalmával elegendő vizet, édesítetlen gyógynövény teákat, vagy leveket.


Top