Hogyan készíts napvédelmi szabályzatot?

 

Mire jó a napvédelmi szabályzat?

 
Az életben szinte mindennek megvannak a saját szabályai, a napozás sem kivétel ez alól. A szabályok persze csak akkor működnek, ha elfogadjuk őket, így szükség van olyan emberekre, akik gondoskodnak arról, hogy mindenki betartsa ezeket a fontos előírásokat.
Ha belegondolunk, a hétköznapok hősei, a rendőrök, tűzoltók, pilóták is azon fáradoznak, hogy betartsák és betartassák az életünket könnyebbé tevő szabályokat, és megóvjanak minket a veszélyektől.
Miért ne lehetne az óvodában is egy olyan hős, aki gondoskodik társai biztonságáról,  és megóvja őket a nap káros hatásaitól? Ez a hős nem más, mint az adott napon kijelölt Napos, aki a napvédelmi szabályok betartásáért felelős! Naponta más-más gyermeket jelölhetünk ki Naposnak, így mindenkinek alkalma nyílik arra, hogy megtanulhassa, felelősséggel tartozunk társainkért.
 

De mik is ezek a káros hatások, amikre fel kell hívnunk a gyermekek figyelmét a napvédelemmel kapcsolatban?

 
A napfény mintegy 50%-a látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból, 5%-a pedig ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez az a sugárzás, ami a legmélyebbre hatol a bőrben. Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért, és bizonyítottan szerepet játszik a rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságáról és a leégésről pedig az UVB sugarak a felelősek, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Ráadásul, a veszélyek nem csak nyáron leselkednek ránk, hiszen már a tavaszi napsütésben, sőt, akár síelés közben is le tudunk égni.
Érdemes tehát védekeznünk a káros sugárzástól. Ehhez lehet nagy segítség a napvédelmi szabályzat, amelyből már a legkisebbek is megismerhetik a napon tartózkodás legfontosabb előírásait és az ezzel kapcsolatos leghasznosabb tanácsokat.
 

Készítsetek Ti is saját, kreatív napvédelmi szabályzatot, és legyetek a Nap hősei!

 
Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amit javaslunk a szabályzatban szerepeltetni. Ezek a szabályok természetesen átírhatók és kiegészíthetők. A lényeg az, hogy a napvédelmi szabályzat elkészítése minél kreatívabb, szemléletesebb módon (színes ceruzával, festve, filccel, ragasztva stb.), és minél több gyermek bevonásával készüljön.
A dm 2018-as nap gyermekei pályázata a napvédelmi szabályzathoz kapcsolódik.
 

A dm napvédelmi tanácsai:


Válasszunk megfelelő ruházatot! - Igyekezzünk mindig óvni bőrünket a direkt napfénytől. Viseljünk hosszú ujjú, lenge anyagból készült fehér ruhát, kendőt.

Használjunk napvédő szereket! - Használjunk fényvédő szereket. Mivel a gyermekek bőre kevésbé ellenálló és másfajta gondoskodást igényel, így magas faktorszámú (legalább 50+) napvédő krém használata az ajánlott. Mivel az UV-filternek legalább 20 percre van szüksége, hogy a hatását tökéletesen kifejtse, így jobb, ha már otthon vagy az öltözőben bekenjük magunkat. Másfél óránként ajánlott az újra krémezés, és azt is jó tudni, hogy pl a sós víz akár teljesen leoldhatja a bőrt védő filmréteget.
Védjük a szemünket is! - A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő UV-szűrős szemüveget, napszemüveget, amely az oldalról érkező sugarakat is kellően szűri.
Kerüljük a tűző napot! - 11 és 16 óra között próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni közvetlenül a napon.
Gondoskodjunk a folyadékpótlásról! - Igyunk elegendő vizet a napon tartózkodás előtt, alatt és után is.
Árnyékban is ügyeljünk a leégésre! - Fontos, hogy a tűző nap elől árnyékba vonuljunk, de tudnunk kell, hogy árnyékban is leéghetünk, így itt is érdemes napvédő krémet használni.
Előzzük meg a melanomát! - A melanoma megelőzésének fontos része a rendszeres önvizsgálat, az anyajegyek szemmel tartása és a rendszeres szűrővizsgálatok (egyéni rizikótól függő gyakorisággal).
 

Top