Bújócskázz a Nappal! Készítsétek el nepvédelmi bunkitokat, aholá elbújhattok a Nap káros sugarai elől.

 

A nyári időszakban a jó idő és a Nap sugarai a szabadba csalogatnak minket, hiszen nincs is jobb a szabadban tölött időnél. Erős napsütésben azonban érdemesebb inkább az árnyékban játszani. Ha az udvarunkon nincsen árnyékos hely, jó alkalom a játékra egy napvédelmi bunki készítése. A bunki készülhet lepedőből, kartondobozból, vagy akár fából is. Csak a képzelet szabhat határt. Maga az építési folyamat is nagyon szórakoztató. A kész bunkit pedig egész nyáron használhatjátok majd. Megvéd benneteket a Nap káros sugaraitól, és ezernyi játékra ad lehetőséget. Készítsétek el még ma!
 

Milyen káros hatásokra kell felhívnunk a gyermekek figyelmét a napvédelemmel kapcsolatban?

 
A napfény mintegy 50%-a látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból, 5%-a pedig ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez az a sugárzás, ami a legmélyebbre hatol a bőrben. Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért, és bizonyítottan szerepet játszik a rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságáról és a leégésről pedig az UVB sugarak a felelősek, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Ráadásul, a veszélyek nem csak nyáron leselkednek ránk, hiszen már a tavaszi napsütésben, sőt, akár síelés közben is le tudunk égni.
Érdemes tehát védekeznünk a káros sugárzástól. Ehhez lehet nagy segítség a napvédelmi szabályzat, amelyből már a legkisebbek is megismerhetik a napon tartózkodás legfontosabb előírásait és az ezzel kapcsolatos leghasznosabb tanácsokat.
 

A dm napvédelmi tanácsai:


Válasszunk megfelelő ruházatot! - Igyekezzünk mindig óvni bőrünket a direkt napfénytől. Viseljünk hosszú ujjú, lenge anyagból készült fehér ruhát, kendőt.

Használjunk napvédő szereket! - Használjunk fényvédő szereket. Mivel a gyermekek bőre kevésbé ellenálló és másfajta gondoskodást igényel, így magas faktorszámú (legalább 50+) napvédő krém használata az ajánlott. Mivel az UV-filternek legalább 20 percre van szüksége, hogy a hatását tökéletesen kifejtse, így jobb, ha már otthon vagy az öltözőben bekenjük magunkat. Másfél óránként ajánlott az újra krémezés, és azt is jó tudni, hogy pl a sós víz akár teljesen leoldhatja a bőrt védő filmréteget.
Védjük a szemünket is! - A káros UV-sugarak kiszűrése érdekében viseljünk megfelelő UV-szűrős szemüveget, napszemüveget, amely az oldalról érkező sugarakat is kellően szűri.
Kerüljük a tűző napot! - 11 és 16 óra között próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni közvetlenül a napon.
Gondoskodjunk a folyadékpótlásról! - Igyunk elegendő vizet a napon tartózkodás előtt, alatt és után is.
Árnyékban is ügyeljünk a leégésre! - Fontos, hogy a tűző nap elől árnyékba vonuljunk, de tudnunk kell, hogy árnyékban is leéghetünk, így itt is érdemes napvédő krémet használni.
Előzzük meg a melanomát! - A melanoma megelőzésének fontos része a rendszeres önvizsgálat, az anyajegyek szemmel tartása és a rendszeres szűrővizsgálatok (egyéni rizikótól függő gyakorisággal).
 

Top