Kísérletek cukorral


Kanalas kísérlet:


Szükséges eszközök:
- 1 db teamécses
- 1 db fém evőkanál
- gyufa
- kristálycukor
Tegyünk kis mennyiségű kristálycukrot egy evőkanálba. Engedjük a gyermekeknek, hogy a kanalat tartsák egy teamécses lángjába. Hívjuk fel a figyelmüket, hogy ha túl közel ér a kanál a kanóchoz a gyertya elalszik, ha túl távol van az evőeszközünk a lángtól, nem ad elég meleget a kísérletünkhöz.
Figyeljük meg mi történik! Ehhez a kísérlethez türelem kell. A cukor a kanálban egy idő után elkezd olvadni.
Ha tovább folytatjuk a melegítést, az olvadék elkezd illatozni – kérdezzük meg a gyermeket, hogy ismerős-e az illat?
Buborékok jelennek meg. Majd megváltozik a folyadék színe. Sárgás, majd egyre mélyebb barna színt észlelhetünk.
Figyelem!  Mindenképpen magyarázzuk el, hogy a fém felforrósodik.
A kanálban keletkező forró karamellt megérinteni tilos, mert az ujjunkra ragad, és komoly égési sérülést okoz!
A tanulság: A folyamat a cukor hevítésével kapott bomlás. A reakcióban új anyagok keletkeznek, hiszen a végén már nem kapjuk vissza a cukrunkat. Az ilyen folyamat a kémiai reakció. A melegítés elején megolvad a cukor, és a karamellizáció folyamán már elindul a gőzfejlődés, látjuk a buborékokat. Ha ilyenkor egy hideg üvegtányért, vagy üvegfedőt tartunk a kanál fölé, láthatjuk, hogyan csap fel a gőz. A folyamatban a konyhából már sokak számára ismerős karamell keletkezik. Ha magasabb hőmérsékleten folytatnánk a hevítést, akkor szén keletkezne. A kanálban a gyertyaláng felett se a hőfok, se a melegítés időtartama miatt nem keletkezik szén. Bár a gyermekeket mindenképpen emlékezteti az egészen sötét karamell a szénhez, és később is felidézhetővé válik ez a reakció.
Amikor cukros ételeket eszünk, vagy esetleg elszopogatunk egy cukrot az ugyanígy elolvad a szánkban, ragadós lesz tőle, ami beleragad a fogainkba, így bomlasztva belülről a fogzománcot.

(Forrás: https://www.okosjatek.hu/otthoni_egyszeru_de_erdekes_kemiai_fizikai_kiserletek_gyerekeknek_otthon_gyerekekkel)


 
Látványos cukorkristályok

Vegyünk fél kiló cukrot, és adjuk hozzá 2,5 dl vízhez. Forraljuk fel (de ne égessük oda), majd hűtsük le, közben pedig áztassunk bele legalább fél órára pálcikákat.  Amikor a szirup lehűlt, töltsük magas falú üvegekbe. A megtörölt pálcikát mártsuk cukorba, és tegyük a pohárba úgy, hogy ne érjen hozzá sem az aljához, sem az oldalához. Az edényt hűvös helyen tartva egy hét alatt gyönyörű cukorkristályok nőnek a pálcikákon, amikkel akár teát is lehet kevergetni.
Magyarázat: A cukor lerakódik és leragad a fogakon is ugyanígy. Ezért kell mindig alaposan fogat mosni minden nassolás után.


(Forrás: http://lemon.hu/2016/01/15/izgalmas-kiserletek-amiket-te-is-elkeszithetsz-otthon/)

 

Kísérletek savas kémhatású anyagokkal



A varázs vulkán

Felhasznált anyagok:

Ecet
Szódabikarbóna
Fluoreszkáló festék (opcionális)
Mosogatószer
UV lámpa (opcionális)
 
A kísérlet: A vulkán hegyhez: papír és cellux vagy gyurma (lehet só-liszt gyurma is), festék, nagy tálca amire rakjuk, befőttesüveg vagy műanyag palack.
A lávához: ecet, szódabikarbóna, ételszínezék, (opcionálisan fluoreszkáló). A papírt fessük be úgy, hogy egy vulkán  oldalának nézzen ki (az is jó, ha csak barnára festjük). Ragasszunk rá a befőttesüvegre úgy, hogy kúp szerű alakot öltsön, mint egy vulkánhegy. A papír közepén vágjunk egy lyukat a befőttesüveg száját körberajzolva, és így ragasszuk rá. Gyurmával is megalkothatjuk a hegyet, ekkor kell kicsit várni, hogy száradjon.
Ezután jöhet láva! Tegyünk két-három evőkanál szódabikarbónát a befőttesüvegbe. Keverjük el ételszínezékkel, vagy fluoreszkáló festékkel.
Öntsünk kb. fél-egy deciliter ecetet a befőttesüvegbe, a láva elindul kifelé, és szépen lefolyik a hegy oldalán.

A tanulság: A szódabikarbóna lúgos kémhatású anyag, ezért gyorsan helyreállítja a száj pH értékét, megszűnteti a savaskémhatást a szájüregben, ami köztudottan roncsolja a fogzománcot. Míg az ecet savas kémhatású anyag, ami lemarja a fogzománcot, így csökkentve azok ellenálló képességét a baktériumokkal szemben.

​A helyiséget ahol a kísérlet zajlik, alaposan szellőztessük.
 
(Forrás: https://www.okosjatek.hu/otthoni_egyszeru_de_erdekes_kemiai_fizikai_kiserletek_gyerekeknek_otthon_gyerekekkel)

Mágikus titkosírás

A gyerekek szeretik az eltűnő, mágikus dolgokat. Mi lenne, ha olyan levelet tudnánk írni, amit más nem láthat?
 
Szükséges eszközök:

-cukros víz
-citromlé
-vasaló
-hurkapálca
-fehér lap
 
1. Mártogassunk egy hurkapálcát citromlébe, és próbáljunk rajzolni, vagy írni egy fehér papírra.
2. Egy másik hurkapálcát mártogassunk cukros vízbe, és próbáljunk rajzolni, vagy írni egy fehér papírra.
3. Ezek után hagyjuk megszáradni a papíron a felvitt anyagokat.
A megszáradt titkos üzenetre borítsunk sütőpapírt, és vasaljuk ki forró vasalóval – ezt minden esetben felnőtt végezze!
Figyeljük meg mi történik!
Az iromány a fehér papíron megbarnulva előtűnik.

Magyarázat: A cukor, illetve a citromlé anyagai a hő hatására karamellizálódnak illetve megégnek, megbarnulnak, így láthatóvá válnak.
Kísérletezzünk bátran más cukortartalmú színtelen, vagy fehér folyadékkal is!
 
A tanulság: Ezek az anyagok elszínezik a fogakat is ugyanígy, ahogy azt a papíron tették, illetve lemarják a fogzománcot. Ti milyen titkos üzenetet küldenétek fogtündérnek és fogmanónak?
 
(Forrás: https://www.okosjatek.hu/otthoni_egyszeru_de_erdekes_kemiai_fizikai_kiserletek_gyerekeknek_otthon_gyerekekkel)
 

Ugráló tojás
 
24 órás kísérlet

Szükséges eszközök:

- 1 db nyers tojás
- 1 pohár
- ecet

Tegyünk egy nyers tojást 12 órára egy pohár ecetbe, lepje el! Néha forgassunk rajta.
12 óra múlva cseréljük friss ecetre a pohárban lévőt. Hagyjuk benne további 12 óráig.
Figyeljük meg, mi történik!
 
A tojás, ahogy bekerül az ecetbe elkezd pezsegni. Egy idő múlva rengeteg buborék veszi körül a tojásunkat, és a folyadék tetején hab gyűlik.
24 óra elteltével vegyük ki a tojás, öblítsük le vízzel. Vizsgáljuk meg az eredményt. Óvatosan pattogtassuk meg az asztalon. A tojásunk kicsit megduzzadt, és olyan, mintha gumiból volna.
De milyen lehet belül? Ha már eleget ugráltattuk a tojásunkat, egy tálban pukkasszuk ki egy helyes tárggyal.

A tanulság: Az ecet 24 óra alatt a leoldja a kalcium tartalmú héjat a tojásról, tehát kivonja a kálciumot belőle a savas kémhatása miatt, így a tojás elgyengül, ahogy a csontok is kálcium nélkül. Ez történik a fogakkal is, amikor savas kémhatású étel kerül a szánkba.
 
(Forrás: https://www.okosjatek.hu/otthoni_egyszeru_de_erdekes_kemiai_fizikai_kiserletek_gyerekeknek_otthon_gyerekekkel)


Kísérletek színezékekkel és egyéb anyagokkal



Színes káposztalevél

Szükségünk lesz a következőkre:  4 csésze víz, élelmiszer színezőanyag, káposzta levelek vagy fehér virág

Kísérlet: Töltsünk meg 4 csészét vízzel, majd keverjünk mindegyik csészébe különböző színezőanyagot. Helyezzük bele a káposztaleveleket, és hagyjuk éjszakára benne. Reggelre a levelek megváltoztatják a színüket.

A tanulság: A fogainkra is ugyanilyen hatással vannak a mesterséges ételszínezékek, mint a káposztalevelekre.
 
(Forrás: http://pagingfunmums.com/tag/fun-science-experiment/)

 
Tojásáztató

A kísérlethez tojásokat használunk, méghozzá három darab főtt tojást.
A kísérlet: 1 főtt toját tegyünk bele kólába, a másik kettőt pedig teába, illetve kávéba. Használhatunk különféle más italokat is, ha kíváncsiak vagytok a fogaitokra gyakorolt hatásukkal.

Kísérlet: Hagyjuk a tojásokat állni lehetőleg egy egész éjszakán keresztül, hogy utána megvizsgálhassuk az eredményt.

A tanulság: Amikor másnap kivesszük a tojásokat, jól látható, hogy a kávéban, a kólában illetve a fekete teában ázott tojások elszíneződtek, de ezek az elszíneződések eltávolíthatóak egy fogkefével és egy fogkrémmel, ahogy a fogainkról is.

(Forrás: http://www.bluebearwood.co.uk/dissolving-expanding-and-bouncing-eggs/)

 
A kísérleteket szülői felügyelet mellett végezzék a gyerekek, érdemes egyes kísérleteknél védőszemüveget, kesztyűt használni.
Top