Miért fontos fogat mosni?

 

A fogszuvasodás megelőzhető és kezdeti stádiumban visszafordítható: az egyik leggyakoribb népbetegség a világon, amely az emberek 80%- át, ötmilliárd embert érint. A fogszuvasodás olyan krónikus betegség, amelyet a savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják.

A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsítja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását. A fogak rossz állapota hatással lehet az általános egészségre, közérzetre, önbecsülésre. Sokkal költségesebb a betegséget kezelni, mint megelőzni. A fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogágy-betegség legfőbb oka a fogakon képződő, baktériumokat tartalmazó filmszerű réteg, a foglepedék. A foglepedék mindennapos eltávolítása a szájápolás alapja.

 

 

Miért fontos a fogmosás?

 

Mossanak gyermekeik fogat napi 2x, reggel és este fluoridos fogkrémmel. A legfontosabb a lefekvés előtti, esti fogmosás. A rendszeres, napi kétszeri fogmosás megőrzi a fogak és az íny egészségét, és megelőzi a későbbi problémákat. A fogmosással eltávolítjuk a fogfelszínekről a baktériumokban gazdag lepedéket és az ételmaradékot, amely a fogszuvasodás megjelenését okozza. Ezen kívül a fogkrémekben található fluor ellenállóbbá teszi a fogzománcot, és segítségével megelőzhető a fogszuvasodás.

 

 

A helyes fogmosási technika:

 

1. A fogak külső felszíneinek tisztítása: vízszintesen tartva helyezzék a fogkefét 45 fokos szögben a fogakra és rövid, sepregető és körkörös mozdulatokkal, az ínytől a fogak fele tisztítsák fogaikat, különös figyelmet fordítva az ínyszélre.

2. Belső felszínek: helyezzék a fogkefe sörtéit a fogak belső felszínére és mossák az ínytől a fogak tengelyének irányában söprögető mozdulatokkal

3. A rágófelszínek tisztítása (kis- és nagyőrlő fogak esetében): egyedüli hely, ahol a vízszintes, előre- hátra irányú fogmosási technika megengedett.

4. A metszőfogak belső felszínének tisztítása: a fogkefét függőlegesen tartva, apró mozdulatokkal mossák fogaikat az ínytől a fog fele a fogkefe hegyét használva.

5. Nyelv tisztítása: a fogkefe hátán található nyelvtisztítót használva tisztítsák meg nyelvüket hátulról előre fele haladva. A nyelven találhatók a rossz leheletért felelős baktériumok.

 

 

 

 

Mikor és milyen gyakran kell a fogkefét lecserélni?

 

A fogkefét célszerű háromhavonta, azaz évszakonként lecserélni. Ha a szálak kopás jeleit mutatják, a fogkefe már nem szolgálja célját. Fertőző betegségekből történő gyógyulás után is érdemes a fogkefét lecserélni, ugyanis a fogkefével vissza tudjuk fertőzni magunkat.

 

 

Tudja, hogy mennyi ideig mos fogat?

 

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb páciensnek 2 percnél kevesebb idő nem elegendő a fogak alapos megtisztítására, ennek megfelelően az elektromos fogkefe is 2 perc után jelez. Kutatások szerint a páciensek azt hiszik, hogy több időt töltenek fogmosással, mint amennyit valóban rászánnak, sokan fél percnél abbahagyják.

 

 

Táplálkozási tanácsok

 

Korlátozzák az étkezések gyakoriságát a fogak savas hatás elleni védelme érdekében. Fogmosás hiányában az ételmaradékok rárakódnak a fogakra a szuvasodást okozó baktériumokkal együtt, kialakítva a lágy, fehér, baktériumban gazdag lepedéket. A szaporodó baktériumok az étel lebontásából savakat képeznek, ami a fogszuvasodás kialakulásához vezethet. Az édességek és szénhidrátok a legveszélyesebbek. Cukrok vannak ott is, ahol a legkevésbé gondolnánk. Cukrok találhatók szinte mindenben, amit megeszünk és megiszunk, beleértve az egészséges ételeket is, mint a gyümölcsök és a zöldségek. Az étkezések közötti nassolás növeli a fogszuvasodás kockázatát. Minden alkalommal, amikor cukortartalmú ételt vagy italt fogyasztunk, a foglepedékben lévő baktériumok gyorsan lebontják káros cukorból savakká, amelyek elkezdik feloldani a fogzománcot, és ez fogszuvasodáshoz vezethet. Cukor tartalmú italokat csak főétkezéshez kapcsoltan fogyasszunk, és mossunk utána fogat. Italokkal szinte az egész napi cukormennyiség elfogyasztható.

Top