Így készítsünk napórát egyszerűen!

 
Ma már szinte mindannyiunk kezén ott egy karóra, amire pillantva megtudhatjuk, hogy mennyi az idő. De nem volt ez így mindig!
Régen az embereknek más praktikákhoz kellett folyamodniuk, ha meg akarták tudni: mennyi az idő? A Nap a mi legősibb óránk, segítségével ma is mérhetjük az időt. Ráadásul, közben remekül szórakozhatunk is!
 

Hogy is működik a napóra?

 
A napóra alapgondolata az, hogy egy függőlegesen elhelyezett tárgy árnyéka és a Nap helyzete között összefüggés van. A Nap mozgásának megfelelően a függőleges tárgy árnyéka végigvonul a "számlapon", és így olvashatjuk le a napóráról az időt.
 

Jó ha tudod…

 
Az árnyékunk délben a legrövidebb, amikor tilos a napozás.
Mire az árnyékunk hossza nagyobb lesz, mint mi magunk, akkor kezd biztonságossá válni a napozás.
 

Hogyan készül a napóra?

 
A legegyszerűbb napóra egy földbe függőlegesen leszúrt bot, amelynek árnyéka az óra mutatója. Az árnyék iránya jelzi a napszakot, és ha hiteles "óralapot" készítünk hozzá, jelzi az órákat is. Egy óra segítségével 60 percenként jelöljük meg a rúd árnyékát a talajon, és ha ezek készen vagyunk, úgy olvashatjuk le az időt, hogy megnézzük, melyik két jel közé esik az árnyék.
Ha berajzoltuk az árnyékok alapján az óra számlapjára a jeleket, észrevehetjük, hogy a délben a legrövidebb a mutató árnyéka. Ennek a vonalnak segítségével még az égtájakat is meghatározhatjuk, hiszen ez az árnyék az észak-déli irányt jelöli ki.
Persze, ennél sokkal szebb és izgalmasabb napórát is készíthetünk.
 

Készítsünk egyedi napórát!

 
Egyszerűen készíthetünk napórát akár egy gyurmába szúrt hurkapálcikából is, amely köré színes krétával rajzoljuk az óralapot. Akár karóra vagy vekker képévé is kiegészíthetitek a rajzot.
Engedjétek el a fantáziátokat, és keressetek egy színes, szép tárgyat mutatónak, csak arra figyeljetek, hogy függőlegesen álljon a földön. A napóra számlapját akár kavicsokból is kirakhatjátok, sőt, akár ültetett virágokkal is kirakható az időmérő szerkezet. A lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt!

 

Kép forrása: www.redtedart.com

Jó szórakozást kívánunk a közös napóra készítéshez, és a játékos tanuláshoz!
 

Letölthető dokumentumok:


Napóra készítés - leírás
 

További letölthető edukációs anyag óvodáknak:


Napóra sablon - a sablon segítségével a gyerekek papírból is egyszerűen készíthetnek napórát (a pályázathoz nem kell ezt a sablont felhasználni)

Top