Jótettek 2016-ban


A dm Kft. dolgozói és a zsűri véleménye alapján az alábbi szervezetek benyújtott programjainak megvalósulását támogatta a dm 2016-ban 500-500 ezer forint hozzájárulással:

 

Napfogyatkozás Egyesület - Legyen a lelki egészség is egészség ügy!

Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet - Strázsapróba, avagy út az önálló élethez - önállóvá válást segítő program értelmi fogyatékossággal élő fiatalok és családjaik részére

Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért - Szülőtréningek autista gyerekek szülei számára

S.O.S. Krízis Alapítvány - Közösségi tér kialakítása az S.O.S. Krízis Alapítvány Családok Átmeneti Otthonában élő családok, gyermekek számára

Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület - Közel a természethez

Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért  - „Baba-mama harmónia testnek és léleknek”

JÓL-LÉT Alapítvány - Találj magadra, találj társakat! Sérült gyermeket nevelő nők visszavezetése a társadalomba.

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány - "Száll a bagoly fészkére" Ökoterápia Program

Egy Csepp Figyelem Alapítvány - „Belevalók” ingyenes diabétesz oktatóprogram pedagógusoknak

Kompánia Alapítvány - Így jó nekünk! Programsorozat A Dominó Tanodát látogató hátrányos helyzetű gyerekek egészségtudatosságának fejlesztéséért

S.O.S Krízis Alapítvány 

 

Közösségi tér kialakítását támogatta a dm az S.O.S. Krízis Alapítvány Családok Átmeneti Otthonában élő családok, gyermekek számára. A programot önkéntesek bevonásával valósította meg az alapítvány, a közösségi médiában toboroztak segítőket. A házban lakók tevékenyen részt vettek a közösségi tér kialakításában. 
 

Napfogyatkozás Egyesület


A pályázat segítségével erőforrás és veszteségfeldolgozó csoportok jöttek létre a Szt László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának dolgozói számára. A program ideje alatt havi két alkalommal tartottak önsegítő veszteségfeldolgozó csoportfoglalkozásokat a Napfogyatkozás Egyesület munkatársai. Az elmúlással kapcsolatban a szülőknek, gyerekeknek is rengeteg kérdésük lehet, a program keretében ezekre a beszélgetésekre is segítettek felkészülni.

Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet - Strázsapróba, avagy út az önálló élethez


A program családban élő értelmi fogyatékos fiatal felnőtteket készített fel az önálló életre. Ezzel együtt szüleiknek, családtagjainak segített a fiatalok "elengedésében". A  Strázsapróba során a mindennapi életet modellezik úgy, hogy a résztvevők csak a képességeiknek megfelelő legszükségesebb segítséget kapják meg.

Belevalók - ingyenes diabétesz oktatóprogram pedagógusoknak


Gyakori a cukorbeteg gyermekek elutasítása az óvodai felvételi alkalmával. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja, hogy az óvónők informálásában és a megfelelő ismeretek megszerzésében segítsen, hogy felkészülten fogadhassák a cukorbeteg gyermekeket. A támogatásból oktatóprogramokat szerveztek.

„Baba-mama harmónia  testnek és léleknek” 


A projekt keretében a Gézengúz Alapítvány olyan tematikus foglalkozásokat szervezett a szülők és babáik részére, ahol „észrevétlenül” - a témák, a gyakorlatok és a játékok speciális kiválasztásán keresztül - lehetőség volt a szakemberek által nyújtott tanácsadásra és a szülőtársakkal való beszélgetésre. Ezek a prevenciós foglalkozások egyben lehetőséget adtak a minimál tünetek korrigálására, felhívták a figyelmet a mozgás fontosságára, az egészségmegőrzésre, és egyben hasznos szabadidő eltöltését segítették.

"Száll a bagoly fészkére" ökoterápia program


Az ökoterápia lényege, hogy a természet gyógyító erejét használják ki a különböző szociális, lelki problémákal kűzdő emberek köreiben. Kimozdítják őket a hétköznapokból azzal, hogy kiviszik őket a természetbe. Különféle, a természetvédelemhez köthető, szabadtéren végezhető, képességeikhez mért elfoglaltságot adnak a terápiára szorulóknak, miközben szakemberek segítségével, beszélgetések sorozatával igyekszenek segíteni a résztvevőknek abban, hogy megszeressék önmagukat, a világot és boldogan, könnyebben élhessék életüket.  A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány programja egy két hetente megrendezésre kerülő, összesen 4 alkalomból álló foglalkozás-sorozat volt pszichiátriai utógondozottaknak.

Közel a természethez


Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület programjának célja volt  egri középiskolás diákok aktív bevonása turistaút karbantartási munkálatokba úgy, hogy  közben teljesíthetik az iskolai közösségi szolgálatot, megismerik a terület természeti- és kulturális értékeit. A projekt kitűzött célja volt az önkéntes környezet- és természetvédelmi tevékenységre való ösztönzés. A diákok a program idejére kiszakadtak a virtuális világból, még ha rövid ideig is. A munkálatok eredményeként a túrázók ápolt környezetben, kényelmesen gyalogolhatnak, és nem kell tartaniuk az eltévedéstől.
 

Így jó nekünk! Programsorozat tanodás hátrányos helyzetű gyerekek egészségtudatosságának fejlesztéséért


A csepeli Kompánia Alapítvány célja volt, hogy a csepeli Domino Tanodás hátrányos helyzetű gyerekek egészségtudatosságágát fejlesszék a különböző programelemek révén. Az egészséges életmód kérdésköre az egyik olyan fontos téma, amellyel a gyerekek otthon nem találkoznak, vagy amelyhez a szüleiktől kevés segítséget, információt kapnak. Az egészséges életmód témái közé tartozik: az egészséges táplálkozás, a testmozgás fontossága, az alapvető higiénés szokások, a személyes környezet védelme és lelki egyensúly megtalálása, megőrzése is. A projekt keretében szeptembertől januárig 29 foglalkozás valósult meg.
 

Szülőtréningek autista gyerekek szülei számára


A Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért célja volt, hogy két szülőtréninget valósítsanak meg a helyi, Szigetszentmiklós járásban élő autista gyermeket nevelő családok számára.
Mindkét szülőtréningre elsősorban Szigetszentmikls járásban élő szülőket vártak, számukra a jelentkezés során elsőbbséget biztosítottak. Ennek köszönhetően a résztvevők jelentős része a járásból érkezett. Az egyesület munkáját megismerve több család is úgy döntött, belép az egyesületbe, aktívan részt vesz további programokban, amit komoly eredménynek érez a projektet megvalósító szervezet.

Találj magadra, találj társakra!A  program célja volt a sérült gyermeket nevelő nők elszigeteltségének csökkentése, önbecsülésének és önbizalmának növelése, egymást segítő és támogató hálózatának létrehozása, készség és személyiségfejlesztés révén a munkaerő-piaci esélyeik növelése. A JÓL-LÉT Alapítvány a program keretében 6 alkalomból álló tréningsorozatot valósított meg, amelynek témái: - önbizalom, önismeret - kommunikáció és asszertivitás - konfliktuskezelés - időkezelés  - testvérekkel való kapcsolat kialakítása - párkapcsolati egyensúly megteremtése.
A program záróeseményeként önbizalom napot tartottak, amelynek keretében az álláskeresést is támogató külső-belső egyensúlyt teremtő programokon vettek részt a csoporttagok.
Top