A dm 2018-ban 25 pályázatot támogat 500-500 ezer forinttal

 

A szakmai zsűri által kiválasztott 10 támogatott projekt:

 

Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
Projekt: Csodaszarvas Tábor

A szervezet negyedik alkalommal rendezi meg a Markusovszky Kórház Gyermekonkológiai Centrumában kezelt daganatos és hematológiai beteg gyermekek számára a nyári táborát Rábahídvégen. A tábor célja, hogy a kezelések lezárultával is találkozzanak a kórházban kezelt gyerekek és családjaik is, illetve lássák, hogy sokaknak sikerül talpon maradni, jókedvűnek lenni, embernek megmaradni. A pár nap során megélhető különleges élmények elsősorban a közösségépítésre és a családokon belüli összetartozásra, egymás szeretetére, segítésére és megértésére összpontosítanak.
A projekt megvalósítási területe: Nyugat-Magyarország, Rábahídvég
Célcsoport: a szombathelyi gyermekonkológiai centrum által  kezelt, onkológiai és hematológiai betegségben szenvedő gyermekek és testvéreik, családjaik.

 
Utcáról Lakásba! Egyesület
Projekt: Kunyhóból Lakásba!

Az Egyesület a programban 3 hajléktalanságban élő háztartásnak teremt otthont önkéntesprogramja keretében, önkormányzati partnerségben. Az Egyesület leromlott állapotú önkormányzati lakások és a tualjdonos önkormányzatok bevonását vállalja a programba, valamint azt, hogymegszervezi azokat az önkéntesnapokat, amelyeken a lakások megújulnak, és beköltözhetővé válnak. Az önkéntesnapokon fiatalok, egyetemisták dolgoznak a felújításokon szakszerű irányítás mellett. A folyamatokba természetesen az érintett családok is bekapcsolódnak, így egyedülálló találkozások jönnek létre.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest
Célcsoport: otthontalan családok, önkéntesek (diákok, felsőoktatásban tanuló hallgatók)

 
Autista Gyermekekért Egyesület
Projekt: Fedezzük fel az ízeket! – Egészségkuckó az Autizmus Centrumban

Az autistáknál nem hatékonyak a szociális jutalmak, így szükségük van külső motivációra, megerősítésre. Sokszor választanak jutalomnak nassolnivalót, ami a helytelen berögződés miatt szinte mindig egészségtelen. Az autizmus sajátosságaiból eredően egyébként is gyakoriak az étkezési zavarok, így jó eséllyel alakulnak ki egészségügyi problémák. Ha a gyerekek saját maguk készítik el az ételt, sokkal jobban elfogadják. Hajlandóak új ízeket megismerni, egészséges ételeket fogyasztani. A kecskeméti Autizmus Centrum Szalag utcai telephelyén „egészségkuckót” alakítanak ki a szervezet dolgozói, ahol a gyerekek ezeket az ételeket felfedezhetik, elkészítésüket megtanulhatják. A projekt segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a bio- és reformélelmiszerekkel, és a helyes ételkészítési technológiákkal is.
A projekt megvalósítási területe: Dél-Alföld, Kecskemét
Célcsoport: az Autizmus Centrum diákjai (autizmussal élő gyerekek és fiatalok (6-23 év), az Autizmus Centrum gyógypedagógusai és gyógypedagógiai asszisztensei, szülők
 
Bliss Alapítvány
Projekt: Integrációs kutyaterápia

A sérült gyermekek fejlődése akkor a leghatékonyabb, ha minél több oldalról támogatjuk azt. Ezért a különböző mozgás-, kommunikáció- és értelmi fejlesztések, zeneterápia mellett a szervezet a támogatás felhasználásával szeretné kutyaterápiával is gazdagítani tanulói életét. A kutya jelenléte már önmagában oldja a feszültséget, javítja a hangulatot, motiváltabbá, nyitottabbá teszi a gyerekeket, kedvezően hathat a gyermekek kommunikációjára, hiszen a kutyával való játékos feladatok meghozhatják a kedvet a beszédhez, illetve az alternatív kommunikációs eszközök használatához. A progrma az integrációt is szem előtt tartva nyitottá teszi a foglalkozásokat óvodások számára is, mellyel szeretné elérni, hogy a sérült és ép gyermekek együtt játszva fejlődjenek, javuljanak szociális képességeik, kommunikációjuk, kerüljenek közelebb egymáshoz és az állatokhoz.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest
Célcsoport: az alapítványhoz járó súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok (30-40 fő); másodlagos célcsoport a környezetükben óvodába járó gyermekek (kb. 45 fő)
 
Amigos a gyerekekért Alapítvány
Projekt: Legyen minden beteg gyermek mellett Amigo!

Hogy kik is azok az Amigók? Ők az alapítvány önkéntesei, akik mindannyian egyetemisták, s habár különböző érdeklődési körökkel rendelkeznek, s különböző szakembereknek tanulnak, egy közös céljuk van: nyelvtanulással, barátként motiválni a kórházban fekvő gyerekeket. A kórházi látogatások során az Amigók nyelvkönyveket bújnak, társasjátékoznak, miközben játékosan megtanítják a gyerekeknek a színeket vagy számokat valamelyik idegen nyelven. Emellett kézműveskednek vagy csupán beszélgetéssel vidítják fel a bent fekvő lurkókat, engedve egy kis szabadidőt a szülőknek is. Céljuk, hogy egy hetedik, vidéki kórház osztályait is tudják látogatni, ezzel még több gyermek arcára mosolyt csalva.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl
Célcsoport: a vidéki városban kezelés alatt levő krónikusan beteg gyerekek (150 fő) és családjaik, 10-12 új egyetemista önkéntes.
 
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
Projekt: Komposztóvoda, Komposztiskola Program Kerepesen Kistarcsán és Nagytarcsán Élménytanulás a talajok felélesztéséért, az egészséges élelmiszerekért és a környezettudatosságért

A talajokkal való rablógazdálkodás hozzávetőleg egyharmad részben felelős a klímaváltozásért. Ismerjük-e a szervesanyagok körforgását, tudjuk-e, miért öltött immár katasztrofális mértéket élelmiszereink tápanyaghiánya? A projekt során két kerepesi, kistarcsai, illetve nagytarcsai intézményben (óvoda, iskola) elindul a helyi komposztálás, megkezdődik a Tankert, veteményeskert tervezése és létesítése, illetve annak művelésének ökológiai szempontok szerinti átalakítása. A programban résztvevő gyermekek már idejekorán megismerkedhetnek a talpuk alatt zajló csodálatos, de sérülékeny folyamatokkal, mindezt aktív tevékenység, játékos tanulási módszerek segítségével.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa
Célcsoport: óvoda és általános iskolai tanulók, szülők, pedagógusok, helyi döntéshozók
 
Függetlenek a Pozitív Szenvedélyekért Közhasznú Egyesület
Projekt: Csak pozitívan!


A speciális mozgó osztályteremben az egészséges, tudatos életmódra hívja fel a figyelmet a szervezet programjával. Egy road-show keretében - a Zichy Miklós Általános Iskola, valamint Zsámbéki Tündérkert Óvoda udvarán - egy mozgó osztályteremben tartanak egészségmegőrző és drogprevenciós foglalkozásokat 4-16 éves gyerekeknek. A program célja, hogy 5 napon keresztül a település fiataljait elérje, elgondolkodtassa és megmozgassa őket. A projekt fő fókusza, hogy ráébressze a gyermekeket saját személyiségük, egyéniségük egyedi, megismételhetetlen voltára, feltétlen értékére. A programban résztvevő szakemberek nem pusztán „nem”-et mondani tanítják meg őket, hanem arra, mennyi mindenre tudnak „igen”-t mondani, miben tudnak örömöt találni, ráirányítva figyelmüket a helyes döntések meghozatalára.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Zsámbék
Célcsoport: a zsámbéki 4-16 éves korosztály, pedagógusok, szülők
 
Szociális Innováció Alapítvány InDaHouse Hungary
Projekt: InDaGarden, oktató és élménykert gyerekeknek Hernádszentandráson

A városokból a borsodi falvakba utazó önkénteseknek az a céljuk, hogy szegénységbe születő gyerekek számára élvezetessé tegyék a tanulást. Komoly kihívást jelent számukra, hogy ne hagyják kihunyni a természetes kíváncsiságukat és segítsék az iskolai előmenetelüket. A program lényege egy olyan kert kialakítása, ahol a növények segítségével tudják bemutatni a gyerekek számára az évszakokat, az élővilágot, a víz körforgását. A Miskolctól 40 kilométerre fekvő kert a környékbeli szegénysorban élő gyerekek számára teheti színesebbé és érthetőbbé a tanulást.
A projekt megvalósítási területe: Észak-Magyarország, Hernádszentandrás
Célcsoport: Hernádszentandrás környéki mélyszegénységben élő 4-16 éves korosztály, óvodások, iskolások, pedagógusok, szülők
 
Menedékház Alapítvány
Projekt: Világok Átmeneti Otthona

Te is szeretnél világot látni? A Családok Átmeneti Otthonában lakó gyerekeknek most esélye nyílhat erre. Tematikus napok keretében az ott élők megismerkedhetnek az amerikai, afrikai, indiai és ázsiai kultúrával. Többek között kipróbálhatják magukat szumo birkózóként, együtt táncolhatnak a konga dob ritmusára, látványkonyha keretében leshetik el a sushi készítés fortélyait, vagy éppen indiai viseletet ölthetnek magukra. A programban szerepet kapnak a különböző kontinensekre jellemző sportok, a fodrász és sminkes segítségével tökéletessé varázsolt sajátos öltözetek, valamint a nemzetközi gasztronómia legjellegzetesebb ételei. A tematikus napok fő célja, hogy az otthonban élő gyerekek és felnőttek kizökkenjenek a mindennapokból, és élmények által gazdagodva fedezzék fel a körülöttük lévő világot.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest
Célcsoport: Családok Átmeneti Otthona lakói, alapítvány dolgozói, önkéntesek
 
Vidám Gyermekekért - Jusztina Alapítvány
Projekt: HIPERKÉK

A #HIPERKÉK a hiperaktív gyermekek elfogadásáért és támogatásáért, a hiperaktivitás megismeréséért indított túraprogram. Ezen a túrasorozaton a hiperségre hívják fel a figyelmet a szervezők, mivel mindenki "hiper" valamiben: hiper-okos, hiper-érzékeny, hiper-sebességű, hiper-kimerült... A hiperaktív gyermekeknek és családjaiknak, illetve a túrázás iránt fogékony embereknek szervezett túrasorozat közösséget teremt egy adott téma köré annak megismerése, elfogadása céljából. A túrák a Kék-túra útvonalán zajlanak havonta, 15-20 km-es szakaszokban.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl
Célcsoport: hiperaktív gyermeket nevelő családok, KÉK túrát teljesítő túrázók, családok és a társadalmi szerepet vállalók.
 

A közönségszavazás által támogatott 15 projekt:


SUHANJ! Alapítvány
Projekt: Mozgás- és készségfejlesztő terápiás foglalkozások ép és fogyatékosággal élő gyermekeknek
 
A SUHANJ! Alapítvány 2016 augusztusában nyitotta meg hazánk első integratív, akadálymentes edzőtermét, a SUHANJ! Fitnesst, ahol fogyatékossággal élő és ép vendégek együtt sportolhatnak. Az egyedülálló létesítményben most gyógypedagógiai programot indít a szervezet, mozgás- és készségfejlesztő foglalkozásokat szerveznek gyermekek számára. A csoportos foglalkozások és egyéni fejlesztés keretében megvalósuló programban fogyatékossággal élő és ép gyermekek számára egyaránt nyújtanak olyan személyre szabott, komplex terápiát, amely a mozgás fejlesztésének segítségével a teljes idegrendszert fejleszti, jótékony hatást gyakorolva ezáltal számos készségre (beszéd, írás, olvasás), fejlődési elmaradásra, vagy épp a figyelemhiányra, hiperaktivitásra.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest, Újlipótváros
Célcsoport: különböző speciális terápiára szoruló gyermekek és fiatalok 3 hónapos kortól 16 éves korig
 
A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány
Projekt: "Nyaralj a legjobb barátoddal!"- Inkluzív tábor a Mecsekben

Az alapítvány a tábori projekt keretében teret szeretne biztosítani arra, hogy végtaghiányos és nem végtaghiányos gyerekek együtt táborozzanak és közben jól érezzék magukat: sportoljanak, szórakozzanak, miközben a határok észrevétlenül elmosódnak a gyerekek között. Az ötnapos tábor fókuszában a sportfoglalkozások állnak, melyben kiemelt szerepet kap az úszás. A sport az életre nevel, megtanít sok mindenre, ami hozzásegít, hogy kitartó, egészséges felnőttek lehessenek a gyerekekből.
A projekt megvalósítási területe: Dél-Dunántúl, Mecsek
Célcsoport: végtaghiányos és ép gyerekek, valamint családjaik
 
Egy a világunk Alapítvány
Projekt: Mozogjunk így is, mozogjunk úgy is!

A tervezett projekt fókuszában a mozgás áll. A halmozottan sérült gyerekek mindegyike súlyos mozgássérült. Rendkívül fontos számukra a folyamatos átmozgatás, a motiváción alapuló mozgásfejlesztés és a különböző masszázsok. A projekt keretében 3 napos intenzív rehabilitációt szervez az alapítvány 4 terapeuta bevonásával. A szakmai program egyik részében csak a sérült gyerekek részesülnek, míg másik része integráltan történik: integrált táncot, közös népi játékokat, néptáncot illetve egy erdei túra keretében meseösvényt szerveznek bábos, jelmezes meseszereplőkkel és meseepizódokkal.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Győr környéke
Célcsoport: halmozottan sérült, súlyos mozgássérült gyerekek, integrált programokon résztvevő ép gyerekek
 
Nem Adom Fel Alapítvány

Projekt: Léleköntő tábor autizmussal élő gyerekeknek – az egész család támogatására

A szervezet célja a projekt keretében két tábor megvalósítása iskoláskorú autizmussal élő gyerekeknek illetve a szervezet intenzív terápiás programjába résztvevőknek. A tábor a gyermekek számára egyéni és csoportos játékterápiát, mozgásterápiát és kézműves, alkotóprogramokat is tartalmaz.  A foglalkozások kiszámítható, biztonságot adó keretek között zajlanak, ahol a gyerekek ki mernek lépni elszigeteltségükből és elég meleg és odafigyelő közeg ahhoz, hogy megéljék a kapcsolat, egymásra figyelés örömét, figyelmet és megtanulják a rugalmas tevékenységváltást, eszközválasztást.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest
Célcsoport: az autizmussal élő gyermekek 3 éves kor és 12 éves kor között, családjaik, önkéntes segítők
 
VONESZO - VOlt NEvelők SZOlgálata
Projekt: Tabuk nélkül a nőiességről - Nőnap Zsobokon

A projekt Zsobokon, egy erdélyi kistelepülésén működő Bethesda Gyermekotthonban élő gyerekeket, nevelőket illetve a környező települések – Zsobok, Stana és Sárvásár – lakóit célzó, a nőiséggel és a szexualitással kapcsolatos tabudöntögető női edukációs program. A program leglátványosabb eleme a Bethesda Gyermekotthonba tervezett Zsoboki Nőnapi rendezvény, mely a női higiéniáról, szexualitásról, női szerepekről szól majd. A projekt kiemelt feladata továbbá a Bethesda Gyermekotthonban dolgozó női nevelők képzése, akik ennek keretében korszerűsíthetik tudásukat a női higiénia témaköréről.
A projekt megvalósítási területe: Zsobok
Célcsoport: a Bethesda Gyermekotthonban dolgozó 40–60 év közötti női nevelők és az ott élő leánygyermekek.
 
„Állat és Ember” Állat- és Természetvédő, Kulturális és Szabadidő Egyesület
Projekt: Karak és a Többiek, Mesés állatvédelem

Az állatok szeretetét, azt, hogy felnőtt korában valaki az állatok felé empátiával forduló ember legyen, gyermekkorban kell kialakítani. A szervezet tapasztalata, hogy az állatok iránti szeretetet a gyermek ösztönösen „hozza” magával, később azonban a környezetük hatására ez változik. Sokan a segítségnyújtást is elmulasztják egy talált állat esetén, mert nem tudják, mit kell tenni vagy épp nem akarnak segíteni. A projekt célja egy-két párhuzamos szálon futó, kifestő-, foglalkoztató füzet formájában, rövid meséken keresztül megtanítani az óvodai és alsó tagozatos korosztálynak: mit kell tenniük, ha elveszik a kutyájuk, s mit, ha épp fordítva: találnak egyet?
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest
Célcsoport: a XV. kerületben élő óvodás és iskolás korú gyerekek
 
Bibó István Szakkollégium A Felelős Értelmiségért Alapítvány
Projekt: XIX. Állampolgári Nevelés Tábor


A Bibó István Szakkollégium 19. alkalommal rendezi meg az Állampolgári Nevelés Tábort. Az ötnapos táborban körülbelül 50, részben hátrányos helyzetű 7. illetve 8. osztályos diákot tanítanak a szakkollégisták alapvető állampolgári ismeretekre. A résztvevők interaktív módszerekkel sajátíthatnak el olyan hasznos készségeket, mint a pénzügyi és vállalkozási alapismeretek, az állampolgári jogok gyakorlása, különös tekintettel a választójogra, valamint érzékenyebbé válnak olyan társadalmi problémákra, mint például a nők hátrányos megkülönböztetése vagy a hajléktalanság.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest, Őr, Kiskunhalas
Célcsoport: ELTE Bibó István Szakkollégium hallgatói, Őri Bibó István Általános Iskola tanulói, Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium tanulói
 
Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület
Projekt: Manó Motoros Találkozó és Kincskereső Nap


A tájfutás népszerűsítésére fókuszál a Manó Motoros Találkozó és Kincskereső Nap, mely az óvodás, kisiskolás korosztályt és családjaikat látja vendégül. A rendezvényen résztvevő családok gyermekei a „legelső” közlekedési eszközzel, kismotorral érkezzenek, majd térképes kincskereső kalandtúrán vesznek részt. A program lehetőséget nyújt a családok természetben való együtt sportolására, a családi értékek erősítésére, valamint a tájfutás, mint családi zöld sport megismertetésére, népszerűsítésére személyes élményeken keresztül.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld
Célcsoport: óvodás korú gyermekek és családtagjaik, civil szervezetek
 
Pázmándfalui Napsugár Óvodáért Alapítvány
Projekt: Még zöldebb a kincses sziget


A „Még zöldebb a kincses sziget” egy élménypedagógián alapuló környezet és természetvédelmi program, amellyel az ismeretek jobban rögzülnek és eredményesebb lehet az a törekvés, hogy a programban résztvevő gyerekek környezetük iránt felelősen gondolkodó felnőttekké váljanak. A programok: a „beszéljünk róla”, „tapasztaltjuk meg” és „hasznosítsuk” hármas köré szerveződik a hulladékgazdálkodás, a természet kincsei (pl: gyógynövények), állatvilág területét feldolgozva.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Dunántúl, Pázmándfalu
Célcsoport: a Pázmándfalui Napsugár Óvodába járó gyerekek, szülők, nagyszülők, dolgozók, helyi családok.
 
Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete
Projekt: Debreceni Gyermek Egészségnap


A szervezet egy különleges Gyermek Egészségnap megszervezését vállalja. A program során az óvodás korosztály Teddy Maci Kórház foglalkozásokon vehet részt, ahol orvosoknak öltözve maguk gyógyíthatják plüssmackóikat és ismerkedhetnek meg az egészséges életmóddal, a nagyobbak pedig a Fonendoszkóp Színpad drámajátékain kaphatnak betekintést az egészségügy rejtelmeibe. A projektben résztvevő gyerekek szülői gyermekpszichológiáról, gyermek újraélesztésről, egészségtudatosságról szóló előadásokon, illetve szűrőprogramokon vehetnek részt.
A projekt megvalósítási területe: Észak-Alföld, Debrecen
Célcsoport: elsődlegesen a településen élő óvodások és családjaik, orvostanhallgatók
 
Apró Lépések Egyesület
Projekt: Apró Lépések Fejlesztőház szolgáltatás bővítése

Az egyesület Gyöngyösön, a tavalyi évben létrehozta az Apró Lépések Fejlesztőházat, ahol az autista gyermekek egyéni és társas fejlesztése folyik. Projektjük célja, hogy szolgáltatásaikat bővíteni tudják, hogy minél több érintett gyermeken és családjaikon tudjanak segíteni. A fókusz a csoportos fejlesztések bővítésén van, melynek célja a gyermekek integrációjának erősítése. Továbbá a projekt keretében élményalapú, mozgásra és zenére épülő terápiákat szeretnének rendszeresíteni.
A projekt megvalósítási területe: Észak-Magyarország, Gyöngyös
Célcsoport: a helyi érdekeltségű bölcsődés, óvodás és kisiskolás korú autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermekek és családjaik
 
Szabó Kálmán Tehetségprogram Alapítvány
Projekt: Hallgatók a tehetségek jövőjéért


A Szabó Kálmán Tehetségprogram célja, hogy tehetséges, de anyagilag hátrányos helyzetben lévő középiskolás diákokat segítsen hozzá egyetemi továbbtanulásukhoz. A Tehetségprogramot 2013-ban indították egyetemi hallgatók, a Rajk László Szakkollégium diákjai és jelenleg is egyetemi hallgatók működtetik, önkéntes alapon. Minden ősszel ellátogatnak vidéki középiskolákba, hogy az éppen végzős diákokkal megismertessék a program által nyújtott lehetőségeket. A szeptembertől november végéig tartó rekrutációs időszak során anyagi erőforrásaiktól függően 6-10 városba látogatnak el, körülbelül 20-25 iskolát elérve. Az eddigi tapasztalataik alapján a jelentkezők megtalálásának leghatékonyabb módja a személyes elérés, így ezen időszak kulcsfontosságú a program fennmaradásának szempontjából.
A projekt megvalósítási területe: országos szintű
Célcsoport: azok a tehetséges végzős középiskolás diákok, akik tanulmányi eredményeik alapján képesek bekerülni a budapesti felsőoktatási intézményekbe, azonban anyagi lehetőségeik nem teszik ezt lehetővé számukra.
 
Paci Doki Alapítvány
Projekt: Fedett közösségi tér kialakítása

Az alapítvány 12 éve ingyenesen foglalkozik halmozottan fogyatékkal élő sérült gyermekek mozgás és készségfejlesztésével lovas foglalkozásai keretein belül. Ezen időszak alatt létrehoztak egy készségfejlesztő parkot, ahol az ép és sérült gyermekek közösen játszhatnak. Az alapítvány foglalkozásai, valamint a készségfejlesztő játszótér használata jelenleg teljesen szabadtéren zajlik. A projekt keretében egy olyan közösségi fedett tér létrehozását tervezi a szervezet, mely rosszabb időjárási viszonyok között is lehetővé teszi a különböző fejlesztések megvalósulását és egyben lehetőséget is adna a kisebb közösségek kialakulásának, egymás tapasztalatainak átadására, a másság elfogadásának színterévé válhatna.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Csemő
Célcsoport: fogyatékkal élő gyermekek és családjaik, fejlesztésre járó családok, szociálisan hátrányos helyzetű családok
 
"Gondoskodás" Alapítvány
Projekt: Én is számítok?!

A modern társadalmak egyre gyakrabban előforduló jelensége az egyszülős családmodell. A gyermeküket egyedül nevelő szülők támogatása érdekében egyre fejlettebb intézményrendszer van kialakulóban az állami és civil szektorból egyaránt. A tervezett programmal elsősorban egy olyan térítésmentesen igénybe vehető kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget kínálunk az édesanyák számára, ahol a gyermekük felügyeletét is biztosítjuk. A taposómalomból kiszabadulva, sorstársakkal találkozva, kapcsolatokat építve és az elérhető szolgáltatásokról informálódva az alapítvány reménye szerint hosszabb távon is könnyebben és hatékonyabban tudnak majd helyt állni a mindennapokban.
A projekt megvalósítási területe: Nyugat-Dunántúl, Mosonmagyaróvár
Célcsoport: egyedülálló édesanyák és gyermekeik
 
Alapítvány a Molnár Ferenc Általános Iskoláért
Projekt: Neveld, szedd, edd! – Iskolakert

A Molnár Ferenc Általános Iskola Budapest belvárosában a "bentondzsungel" közepén áll, így kevés tanulónak van lehetősége arra, hogy kertészkedhessen, megismerkedjen a maga által megtermesztett javakból készített friss ételek igazi varázsával. Az alapítvány célja a diákoknak megmutatni, hogyan termeszthetik meg a tankönyvekből, az üzletláncok polcairól ismert növényeket. Céljuk, hogy ismerjék mit esznek, hogy hol és hogyan terem az a bizonyos zöldség, gyümölcs. Belvárosi lakosokként szükségük van az iskolai konyhakert nyújtotta lehetőségekre, hiszen otthon, a hétköznapokban nincs lehetőségük hasonló élményekben részesülni. A kerti munkák folyamatos felelősségével szeretnék a környezetismeret órákat színesíteni, szemléletmódjukat formálni és igazi közösséget alakítani a résztvevő diákok, pedagógusok és szülők közreműködésével.
A projekt megvalósítási területe: Közép-Magyarország, Budapest
Célcsoport: az iskola tanulói, dolgozói, családjaik
Top