Elbírálási kritériumok

Példamutatás

 

Tud integrálódni a projekt a helyi környezetbe? A projekt képes párbeszédet kezdeni a helyi közösségekkel, szervezetekkel? Van együttműködés a megvalósításban? A projekt hatókörébe tartozó közösségek is támogathatják a kezdeményezést?

A pályázati elbírálásnál szempont, hogy milyen kapcsolódási pontok erősítik a pályázatot (önkéntes munka, nyilvánosság bevonása, helyi lakosok elérése)?

Aktualitás

 

A projekt aktuális társadalmi problémákra ad releváns választ, összhangban áll a dm célkitűzéseivel?

A kezdeményezés egészséges életmódra nevel? Támogatja a szociálisan hátrányos helyzetű családokat, esetleg környezetvédelmi célt szolgál? Az állatvédelem területén képes eredményt elérni? Egy új ötlet, egy innovatív megoldás megváltoztathatja a helyi közösségek életét, légy részese ennek!

A célcsoport elérése

 

Nézzünk egy kicsit másként arra a helyre, ahol élünk. Segítségre váró közösséget, támogatandó ügyet, megoldandó problémát biztosan találunk a környezetünkben, és olyanokat is, akiket meg akarunk szólítani, s aktivizálni.  A tervezett projekt képes felrázni a helyi közösséget? Netán összefogásra sarkall? Hogyan szólítja meg a célcsoportját? Az üzenetek célba érnek, vagy pusztába kiáltott szavak maradnak? 

Megvalósítás és hatás

 

A projektötlettől hosszú út vezet a tervezett aktivitás megvalósításáig. A tevékenységeket össze kell hangolni, részleteiben kidolgozni, s ezt a dm számára is megmutatni.  Megvizsgáljuk, hogy  mennyire kidolgozott a tervezett tevékenység, milyen hatást ér el a projekt? Van hosszú távú hatása a projektnek a helyi közösség életére, esetleg jólétére? 

Az elbírálás fő szempontjai

Független zsűri és közönségszavazás

Az előszűrést követően a pályázatok két értékelési procedúrán mennek keresztül párhuzamosan:
egy független szakértőkből álló zsűri elbírálja a projektterveket, és az alábbi szempontok mentén kiválasztja a beérkezett pályázatokból az általa legjobbnak ítélt 10 projektet.

A tervezett tevékenység összhangban áll-e a pályázati felhívás célkitűzéseivel.
A helyi közösségekre kifejtett hatás - a projekt megvalósítása valós, tényleges hatással van a helyi közösségek életére, a helyi közösségek hosszabb távú jólétét szolgálja.
A helyi közösség bevonása - a projekt (előkészítése és megvalósítása) a helyi közösség tagjainak részvételével és/vagy bevonásával valósul meg.
A dm munkatársainak bevonása - a projekt a dm munkatársainak részvételével és/vagy bevonásával valósul meg.
A  pályázó  szervezet  eddigi  tevékenysége  és  tapasztalatai  alapján  képes  lesz-e  a tervezett projekt megfelelő minőségű lebonyolítására.
Várható-e az eredmények, hatások fennmaradása és további hasznosulása a projekt vége után.
A projekt egyedisége, újszerűsége.
A tervezett költségvetés reális és a tevékenységekkel alátámasztott-e.
 
Minden, az előszűrésen megfelelt pályázat rövid összefoglalója és a pályázó szervezet neve felkerül a www.dm-egyuttegymasert.hu oldalra, a páláyzatokra 2018. június 4. és 2018. június 16. között a nagyközönség szavazhat, és választhatja ki azt a 15 legjobbnak ítélt ügyet, projektet, programot, amelyeket a dm az idei évben támogat.

A két procedúra (a zsűri szavazatai és a közönségszavazatok) alapján összesen 25 pályázat nyerhet támogatást programjára.
A kiválasztási procedúrák párhuzamos léte okán előfordulhat, hogy egy projekt a  közönségszavazatok során és a zsűri szavazatai alapján is a nyertes pályázatok közé kerül. Tekintettel arra, hogy jelen kiírásban egy pályázat egy támogatásban részesülhet, így a nyertesek közé a következő legtöbb közönségszavazatot kapott projekt kerül automatikusan.
Abban az esetben, ha két vagy több projekt azonos számú közönségszavazatot kap, és ezzel a nyertesek száma túllépné a pályázati kiírásban meghatározott számot, úgy egy független szakmai zsűri dönti el, hogy mely/melyek a támogatásban részesülő projektek.


Kérjük a pályázat feltételei, elbírálási szempontjai miatt olvassa el a részletes pályázati kiírást!
Top